A dolomit és a mészkőA dolomit egy karbonátásvány, a kalcium-magnézium-karbonát trigonális kristályrendszerű ásványa. 

Legtöbbször dolomitnak nevezik a túlnyomórészt dolomitból álló üledékes kőzetet, a dolomitkövet is. A természetben jellemzően mészkővel keveredve alkot kőzetet, e kőzettípust együttesen karbonátos kőzeteknek hívjuk. Ha a kőzetben kalcit a több, mészkőről beszélünk, ha a dolomit, meszes dolomitról.

A mészkő használata építkezés során

Mivel a mészkő egy természetes kőzet, így a használata is igen széleskörű hiszen kültéri és beltéri burkolatként is egyaránt megállja a helyét és padló vagy falburkolásra is alkalmas. Modern házaink kültéri burkolására igen szép és elegáns megoldást nyújt a kőburkolatok rajongói számára. Fajlagosan ez természetesen a kialakítás során anyagilag nagyobb befektetést igényel, azonban biztosan nem kell 2-3 évente festeni az adott falfelületet, mely pedig felújítási költségeket csökkenti.

Használjuk még a mészkövet padlóburkolathoz, kandalló, pult, lábazat, ablakpárkány, könyöklő, lépcső burkolathoz is.  

------

Mészkő keletkezhet tengeri és tavi környezetben, mészvázú élőlények váztöredékeinek falhalmozódásával, vagy vegyi kicsapódással.

A mészkövet évszázadok óta építőanyagként használják. A mészkövek nagy része rendkívül időálló és kopásálló, így nagyszerűen használható a forgalmas családi házaknál is.

Számos tereptárgy a világon, köztük a Nagy Piramisok és annak társult komplexuma Gizában, Egyiptomban, mészkőből készültek, majd a 19. század végén és a 20. század elején voltak a legnépszerűbbek, amikor a vasútállomásokat, bankokat és más korszakból származó építményeket általában mészkőből készítették. Néhány felhőkarcolón homlokzatként is használják de vékony lap formájában a tömör tömbök helyett.  


Dolomit és mészkő termékeink

ZK 0/22 

2800 Ft

Dolomit őrlemény 

7900 Ft/tonna

Dolomitpor/Mésztrágya

13 000 Ft/tonna

Válogatott darabos terméskő 

Egyedi ár

További termékeinkért kattintson ide kattints ide!

A dolomit leggyakoribb felhasználási módjai

Zúzott kő/Murva - útépítéshez

Építéshez

Cementgyártáshoz